Εργασία προς έναν κοινό παγκόσμιο στόχο: Πώς ο ΜΚΟ σας μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους SDG

4
Εργασία προς έναν κοινό παγκόσμιο στόχο: Πώς ο ΜΚΟ σας μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους SDG

Κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μεγάλος ή μικρός, κερδίζει από την εργασία προς έναν κοινό παγκόσμιο στόχο. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ είναι ένα πλαίσιο που σκιαγραφεί 17 βασικούς τομείς για την επίτευξη μεγαλύτερου καλού—και το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός σας εμπίπτει σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τομείς. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τους SDG και θα σας βοηθήσουμε να δώσουμε ιδέες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΜΚΟ σας μπορεί να τους υποστηρίξει.

Ποιοι είναι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών;

Για να καταλάβουμε γιατί δημιουργήθηκαν οι ΣΒΑ, πρέπει να πάμε πίσω στο 1972. Ο Ψυχρός Πόλεμος δημιουργούσε διευρυνόμενα ρήγματα μεταξύ ανατολής και δύσης, και ένα υποπροϊόν αυτού ήταν η διαμάχη στα Ηνωμένα Έθνη. Από μια θέση πολιτικής ουδετερότητας, η Σουηδία διαπίστωσε ότι η περιβαλλοντική ρύπανση θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα πιθανής συνεργασίας μεταξύ των μελών του ΟΗΕ και η φιλοξενία μιας διάσκεψης για αυτό το θέμα θα βοηθούσε στην ενίσχυση της παγκόσμιας αντίληψης του ΟΗΕ. Αυτό ήταν το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο που επικεντρώθηκε στο περιβάλλον. Στην 20ή επέτειο αυτής της διάσκεψης το 1992, ο ΟΗΕ φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η οποία επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο των ανθρώπινων κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, ο ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο οι κοινωνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλοεξαρτώνται, αλλά ότι η εξισορρόπηση αυτών των ανησυχιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής.

Τα Ηνωμένα Έθνη πέρασαν τα επόμενα 22 χρόνια κατανοώντας, ερευνώντας και αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την επίλυση θεμάτων της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Το 2015, οι 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώθηκαν συλλογικά για να εδραιώσουν την ατζέντα για τους πρόσφατα αναπτυγμένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκαν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και συνδυάστηκαν με 169 εφικτούς στόχους για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου και τη διασφάλιση της ευημερίας για όλους τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Διαβάστε περισσότερα για τους ΣΒΑ εδώ.

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ 17 και γραφικά εικονίδια

Πώς οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επηρεάζουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς;

Παρά το διαχωρισμό αυτών των στόχων σε κατηγορίες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι είναι αλληλεξαρτώμενοι—για να τερματίσουμε τη φτώχεια, για παράδειγμα, πρέπει επίσης να μειώσουμε τις ανισότητες, κ.λπ. Η διασύνδεση των 17 ΣΒΑ καταδεικνύει ότι αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο παγκόσμιο μέλλον, πρέπει να συνεργαστούμε ως άτομα, εταιρείες, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προς έναν ενιαίο κοινό στόχο.

Η συνεργασία είναι συχνά πιο εύκολη να ειπωθεί παρά να γίνει. Οι περιορισμένοι πόροι και η κυμαινόμενη ζήτηση δημιουργούν ανταγωνισμό. Ενώ πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ξεφεύγουν από όρους όπως „ανταγωνιστές“ – μια βασική φράση στο εταιρικό λεξικό – εξακολουθούν να μετρούν τον εαυτό τους σε σύγκριση με παρόμοιους οργανισμούς.

Στον πυρήνα κάθε μη κερδοσκοπικού οργανισμού βρίσκεται το όραμά του, είτε πρόκειται για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πλαστικά μιας χρήσης είτε για ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, και δεν υπάρχει ούτε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του οποίου το όραμα είναι αποκλειστικά δικό του. Εάν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί βλέπουν τους ανταγωνιστές ως συνεργάτες, θα μπορούσαν, θεωρητικά, να συνδυάσουν πόρους προς ένα συλλογικό όραμα. Ομάδες μη κερδοσκοπικών οργανισμών με παρόμοια αποστολή θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους SDGs ως οδηγό για τον καθορισμό συνδυασμένων στόχων για συγκεκριμένα ζητήματα με προκαθορισμένους στόχους.

Σε μικρότερη κλίμακα, οι ΣΒΑ μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μεμονωμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να μετρήσουν τον αντίκτυπό τους, παρέχοντας απτές στόχους με επερχόμενες προθεσμίες. Με την ευθυγράμμιση με τους ΣΒΑ, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν να αυξήσουν τη λογοδοσία, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τις δωρεές και, τελικά, τον αντίκτυπο.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ξοδεύουν συχνά πολλούς πόρους για να κατανοήσουν το πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και να βρουν λύσεις. Ωστόσο, οι SDG αναπτύχθηκαν από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας κλάσης και χρησιμοποίησαν εκτεταμένη έρευνα για αυτόν τον λόγο—για να κατανοήσουν τα προβλήματα του κόσμου μας και να παρουσιάσουν ένα βόρειο αστέρι για να καθοδηγήσουν μελλοντικές λύσεις. Οι οργανισμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο χρησιμοποιώντας τα βασικά δεδομένα και τους λεπτομερείς στόχους που αναπτύχθηκαν για τους ΣΒΑ για να καθοδηγήσουν την κατανόηση του προβλήματος και να λάβουν καλύτερες, πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με πιθανές λύσεις.

Η συνεργασία είναι το κλειδί.

Στον εταιρικό κόσμο, στην καθημερινή σας δουλειά ή στις προσωπικές σας σχέσεις, τείνουμε να δημιουργούμε συλλογικούς στόχους και βήματα για την επιτυχία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή εσόδων, ή OKR, ή τη δημιουργία μιας υγιούς οικογένειας ή τη δέσμευση για αυτοφροντίδα.

Λαμβάνοντας το κόσμος να ευθυγραμμιστεί με τους ΣΒΑ ακολουθεί την ίδια νοοτροπία. Θα χρειαστεί όλοι μας, κάθε οργανισμός, να συμμετάσχουμε στην επίτευξη των στόχων των ΣΒΑ και να το κάνουμε σημαντικό—ανεξάρτητα από το μέγεθος του ΜΚΟ σας. Όλοι εμείς στον κοινωνικό αγαθό ή τον μη κερδοσκοπικό τομέα θα θέλαμε τελικά να μείνουμε χωρίς δουλειά γιατί αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός ή ο στόχος προς τον οποίο εργαζόμαστε έχει λυθεί. Και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί εργάζονται ακούραστα για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα κοινωνικά προβλήματα στον κόσμο.

Ναι, οι ΣΒΑ θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά δίνουν σε εταιρείες, ιδιώτες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς έναν λόγο να επικεντρωθούν σε κοινούς στόχους. Εάν όλοι επικεντρωθούν σε αυτούς τους 17 τομείς, μπορεί να γίνει απίστευτη αλλαγή από το μικρο σε μακρο επίπεδο. Και δεν χρειάζεται να είστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός για να συμμετέχετε.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από τους ΜΚΟ

Όλοι χρειαζόμαστε αυτό το πλαίσιο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και για να σώσουμε τον πλανήτη μας (η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική.)

ο κυβέρνηση της Γκάνας έχει διπλασιάσει την ευθυγράμμιση με τους ΣΒΑ και έχει παράγει απίστευτα αποτελέσματα και αποτελέσματα, ενώ γεφυρώνει σημαντικές συνεργασίες με άλλες χώρες και μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες. Η χώρα έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το ψηφιακό χάσμα, να τερματίσει τη φτώχεια της περιόδου, να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την κλιματική αλλαγή και να συνηγήσει τη διεθνή συζήτηση γύρω από τις μη μεταδοτικές ασθένειες. Η Γκάνα είναι ένα φανταστικό σχέδιο για το πώς το να έχεις ένα παγκόσμιο αστέρι του βορρά είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Έχουμε το πλαίσιο στους ΣΒΑ για να τα πάμε καλύτερα και να λογοδοτήσουμε. Ιδού λοιπόν η ερώτηση εκατομμυρίων δολαρίων: γιατί δεν είμαστε;

Γιατί οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν επίσης να συμβιβαστούν με τους παγκόσμιους στόχους; Γιατί δεν μπορούν όσοι έχουν έσοδα μεγαλύτερα από τις περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτόν τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό στόχο; Ή τι γίνεται με μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη ή το Ντιτρόιτ; Κάθε Δήμαρχος έχει τόση δύναμη να βλέπει επίσης τους ΣΒΑ ως κοινό στόχο σε επίπεδο πόλης. Εάν, ως κόσμος, όλοι ανεβάζαμε αυτούς τους SDG ως παγκόσμιους στόχους μας, σκεφτείτε πόση αλλαγή θα μπορούσαμε να δούμε.

Στο Media Cause, πιστεύουμε ότι θα είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής – και συνειδητοποιούμε ότι οι ΣΒΑ δεν θα εκπληρωθούν έως το 2030. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς οι υπηρεσίες και η εργασία μας μπορούν να ευθυγραμμιστούν για να βοηθήσουν καλύτερα στην επίτευξη των ΣΒΑ.

Εάν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σας θέλει να ευθυγραμμιστεί μαζί τους, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη δημιουργία αλλαγών μαζί. Ελα δούλεψε μαζί μαςκαι ας αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτός λειτουργίας.

Schreibe einen Kommentar