Εξαγωνική Αρχιτεκτονική | Java Development Journal

0
Εξαγωνική Αρχιτεκτονική |  Java Development Journal

Σε αυτό το σεμινάριο, θα κατανοήσουμε την Εξαγωνική Αρχιτεκτονική και θα εξετάσουμε τις βασικές έννοιες.

1. Εξαγωνική Αρχιτεκτονική

Η αρχή του σχεδιασμού ανάπτυξης λογισμικού υποδηλώνει ότι το λογισμικό που απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια για τη διατήρηση της καλής σχεδίασής του. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη συντηρησιμότητα ως βασικό στοιχείο σχεδιασμού κατά την αρχιτεκτονική του λογισμικού.Εξαγωνική Αρχιτεκτονική είναι ένα αρχιτεκτονικό μοτίβο που μας βοηθά να αναπτύξουμε λογισμικό που είναι εύκολο στη συντήρηση, τη διαχείριση, την κλίμακα και τη δοκιμή. Εισήχθη από Άλιστερ Κόκμπερν το 2006 και αυτή η αρχιτεκτονική είναι επίσης γνωστή ως αρχιτεκτονική Ports and Adapters. Η ιδέα εδώ είναι να χωρίσουμε την εφαρμογή σε δύο μέρη, το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος.

Η βασική λογική της εφαρμογής ανήκει στο εσωτερικό μέρος και οι ουρές μηνυμάτων, οι βάσεις δεδομένων, οι διεπαφές χρήστη και τα αιτήματα (Soap και REST) ​​ανήκουν στο εξωτερικό μέρος της. Με αυτόν τον σχεδιασμό, η βασική λογική της εφαρμογής είναι εντελώς απομακρυσμένη από τον έξω κόσμο. Για να ενεργοποιηθεί η επικοινωνία μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μερών, χρησιμοποιούμε Ports και Adapters. Θα τα καταλάβουμε τώρα στην επόμενη ενότητα.

Εξαγωνική Αρχιτεκτονική

2. Λιμάνια

Τα λιμάνια δεν είναι παρά πύλες μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικοινωνία. Μπορεί να είναι μια θύρα εισόδου ή μια θύρα εξερχόμενης. Η θύρα εισόδου λειτουργεί ως διεπαφή υπηρεσίας και εκθέτει το εσωτερικό μέρος (πυρήνα) της εφαρμογής στον έξω κόσμο. Η θύρα εξόδου, από την άλλη πλευρά, διασφαλίζει την επικοινωνία από την εφαρμογή στο σύστημα επιμονής.

3. Αντάπτορες

Ο προσαρμογέας είναι μια εφαρμογή εισερχόμενων ή εξερχόμενων θυρών και χειρίζονται την είσοδο από τον έξω κόσμο και τις μεταφράζουν σε κατανοητές κλήσεις. Ενσωματώνει τη λογική αλληλεπίδρασης με το σύστημα του εξωτερικού κόσμου όπως η βάση δεδομένων και επίσης μετασχηματίζει την επικοινωνία μεταξύ πυρήνα και εξωτερικών αντικειμένων. Υπάρχουν δύο τύποι προσαρμογέων.

3.1. Πρωτεύοντες προσαρμογείς

Αυτός ο προσαρμογέας υλοποιεί τον εισερχόμενο προσαρμογέα. Ονομάζεται επίσης Driver Adapters και οδηγεί την εφαρμογή.

3.2. Δευτερεύοντες προσαρμογείς

Αυτός ο προσαρμογέας υλοποιεί τη θύρα εξόδου. Ονομάζεται επίσης Driven Adapter και το οδηγεί η εφαρμογή. Για παράδειγμα, οι συνδέσεις στη σύνδεση βάσης δεδομένων, οι συνδέσεις ουρών μηνυμάτων και οι κλήσεις προς εξωτερικές κλήσεις API είναι παραδείγματα δευτερευόντων προσαρμογέων. Επομένως, αυτή η αρχιτεκτονική προτείνει την έκθεση πολλών τελικών σημείων σε μια εφαρμογή και εάν έχουμε τον κατάλληλο προσαρμογέα για τη θύρα, μπορούμε να ζητήσουμε ένα βασικό μέρος της εφαρμογής. Αυτή η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει τρία επίπεδα.

  • Τομέα – Η βασική λογική.
  • Εφαρμογή – Διαμεσολαβητής μεταξύ Domain και Framework.
  • Δομή–Εφαρμογή του τρόπου με τον οποίο ο εξωτερικός κόσμος αλληλεπιδρά με τον τομέα

Περίληψη

Έχουμε κατανοήσει την Εξαγωνική Αρχιτεκτονική και γιατί είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζουμε καλές εφαρμογές λογισμικού. Βοηθά επίσης τον προγραμματιστή να συντηρεί την εφαρμογή εύκολα και χωρίς να ενοχλεί τους χρήστες αυτής της εφαρμογής.

Schreibe einen Kommentar